• 0531 620 20 02 / 0544 266 66 03
  • info@ulka.com.tr

AKREDİTASYON DANISMANLIGI

Akreditasyon uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve dolayısıyla bu çalışmalar sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin (deney ve muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün belgeleri, personel belgeleri vb) güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir kalite altyapısıdır. 
 
Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyonu, ilgili uygunluk değerlendirme kuruluşları için yeterlilik kriterlerini belirleyen uluslararası standardlar, ilgili sektöre özel gereklilikler ve bölgesel veya uluslar arası akreditasyon kuruluşları tarafından rehber dokümanlarda belirlenmiş, dünya genelinde kabul görmekte olan, gereklilikler esas alınarak gerçekleştirilmektedir. 
 
Akredite bir uygunluk değerlendirme kuruluşunca verilmiş bir uygunluk belgesine sahip bir ürün veya hizmet, bu ürün veya hizmet için uygulanabilir olan gereklilikleri  sağlamakta olduğuna dair güven telkin eder. Bu sistematik sayesinde akreditasyon ticarette teknik engellerin kaldırılmasına katkıda bulunmaktadır. 
 
Akredite hizmetlerin küresel kabulü noktasında ise akreditasyon hizmetinin kendisinin güvenilirliği konusunda soru işaretleri oluşmaktadır. Akreditasyon kuruluşları arasındaki güven mekanizması ise akreditasyon kuruluşları tarafından oluşturulmuş olan IAF (Uluslararası Akreditasyon Forumu), ILAC (Uluslararası Laborataur Akreditasyonu Birliği ), EA (Avrupa Akreditasyon Birliği) vb uluslar arası veya bölgesel örgütler ile yapılmakta olan çok taraflı tanınma anlaşmaları ile tesis edilmektedir. 
 
ONAYLANMA AMAÇLI VE GÖNÜLLÜ AKREDİTASYON
 
Akreditasyon gönüllük esasına dayanır. Ancak yerel ve ulusal otoriteler ve diğer organizasyonlarca mevzuat şarlarının sağlandığından emin olmak için sıkılıkla akreditasyon yolu tercih edilmektedir. Örneğin, Türkiye merkezli bir belgelendirme kuruluşu onaylanmış kuruluş olmak istemesi durumunda, ilgili kapsamlarda Türkak'tan akredite olmak ve yetkisini sürdürdüğü sürece akreditasyonunu sürdürmek zorundadır. Aynı şekilde, MYK dan yetkilendirilmiş bir belgelendirme kuruluşu olabilmek için Türkak'tan akredite olunmalıdır. 
 
NASIL AKREDİTE OLUNUR? 
 
Akredite bir uygunluk değerlendirme kuruluşu olmanın ilk gerekliliği, uygunluk değerlendirme işlemlerinin ilgili 17000 serisi standardın gereklerini karşılayacak şekilde gerçekleştirilmesidir. Bu standartların gereklerinin karşılanması amacıyla bir yönetim sistemi oluşturulması ve gerekli noktaların dokümante edilmesi şarttır. 
 
Uygunluk değerlendirme işlemlerinin, tarafsız olarak ve etki altında kalmadan gerçekleştirilmesi akreditasyonun temel şartlarındandır. Bu sebeple bazı faaliyetleri gerçekleştirmek akreditasyon alınmasına engel olabilir. Şirket kurulumunda faaliyet kodlarının buna göre seçilmesi gerekebilir. 
 
Akreditasyon, kuruluşun tüm faaliyetlerini içermek zorunda değildir ancak akredite olunan kapsamda non-akredite hizmet verilemez. 
 
İlgili 17000 serisi standart haricinde, seçilen akreditasyon kuruluşunun, varsa belgelendirme programı sahibinin şartları ve mevzuatlar da yönetim sistemi oluşturulurken göz önünde bulundurulmalıdır. 
 
Yönetim sistemi oluşturulup belirli bir süre işletildikten sonra iç tetkik ve yönetim gözden geçirme toplantılarının yapılmasından sonra ilgili akreditasyon kuruluşuna başvuru gerçekleştirilir. 
 
Akreditasyon kuruluşuna başvuru sırasında talep edilen doküman ve kayıtlar iletilir. Akreditasyon kuruluşu ön incelemede kayıt ve dokümanları uygun bulursa denetim planlama aşamasına geçilir. 
 
Denetim sırasında tespit edilen uygunsuzlukların kapatılması sonrası, akreditasyon kuruluşu tarafından gerçekleştirilen nihai değerlendirme uygun bulunursa akreditasyon yayınlanır. 
 
 
TÜRKAK - Türk Akreditasyon Kurumu 
2001 yılında akreditasyon hizmeti vermeye başlamış olan TÜRKAK 2008 yılı itibari ile karşılıklı tanınma anlaşmalarına konu olan tüm akreditasyon alanlarında Avrupa Akreditasyon Birliği ile karşılıklı tanınma anlaşması imzalamış bulunmaktadır. TÜRKAK Avrupa Akreditasyon Birliğinin (EA), Uluslar arası Akreditasyon Forumunun (IAF) ve Uluslar arası Laboratuar Akreditasyonu Birliğinin (ILAC) tam üyesi konumundadır.
 
EN ISO/IEC 17020 - Detaylı bilgi için tıklayınız.
Uygunluk değerlendirmesi - Çeşitli tiplerdeki muayene kuruluşlarının işletimi için şartlar
 
EN ISO/IEC 17021 serisi - Detaylı bilgi için tıklayınız.
Uygunluk değerlendirmesi - Yönetim sistemlerinin tetkikini ve belgelendirmesini sağlayan kuruluşlar için şartlar
 
EN ISO/IEC 17024 - Detaylı bilgi için tıklayınız.
Uygunluk değerlendirmesi - Personel belgelendiren kuruluşlar için genel şartlar
 
EN ISO/IEC 17025- Detaylı bilgi için tıklayınız.
Deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının yeterliliği için genel şartlar
 
EN ISO/IEC 17065 - Detaylı bilgi için tıklayınız.
Uygunluk değerlendirmesi - Ürün, proses ve hizmet belgelendirmesi yapan kuruluşlar için şartlar  

 

AKREDİTASYON SEÇİMİ

SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)

BÖLGESEL AKREDİTASYON BİRLİKLERİ

AKREDİTASYON KURULUŞLARI

 

 

EN ISO/IEC 17020 - Detaylı bilgi için tıklayınız.

Uygunluk değerlendirmesi - Çeşitli tiplerdeki muayene kuruluşlarının işletimi için şartlar

 

EN ISO/IEC 17021 serisi   

Uygunluk değerlendirmesi - Yönetim sistemlerinin tetkikini ve belgelendirmesini sağlayan kuruluşlar için şartlar

 

EN ISO/IEC 17024

Uygunluk değerlendirmesi - Personel belgelendiren kuruluşlar için genel şartlar 

 

(Bu standart bazında çalışmalarımızda Mesleki Yeterlilik Kurumu yetkilendirme sürecinizde de destek olabiliyoruz)

 

EN ISO/IEC 17065

Uygunluk değerlendirmesi - Ürün, proses ve hizmet belgelendirmesi yapan kuruluşlar için şartlar