• 0531 620 20 02 / 0544 266 66 03
  • info@ulka.com.tr

SIVI VE GAZ YAKITLI YENİ SICAK SU KAZANLARININ VERİMLİLİK GEREKLERİNE DAİR YÖNETMELİK (92/42/AT)

Bu Yönetmelik, nominal çıkış gücü 4 kW'tan az 400 kW'tan fazla olmayan sıvı veya gaz yakıtlı yeni sıcak su kazanlarıyla ilgili uygunluk değerlendirme işlemleriyle ilgili hükümleri kapsar.
 
Aşağıda belirtilen kazanlar ve cihazlar, bu Yönetmelik kapsamı dışındadır.
 
a) Katı yakıtlar da dahil olmak üzere değişik yakıtlar yakabilen sıcak su kazanları,
b) Hızlı olarak sıcak su hazırlanmasında kullanılan cihazlar,
c) Yaygın olarak pazarlanan sıvı ve gaz yakıtlardan belirgin şekilde farklı, endüstriyel atık gazlar, biogaz ve benzeri yakıtlar yakabilecek şekilde tasarımlanan kazanlar,
ç) Temel olarak, tesis edildikleri binaları ısıtmak amacıyla, tali olarak da merkezi ısıtma için sıcak su ve temizlik amaçlı sıcak su temini için tasarımlanmış ısıtıcı ve cihazlar,
d) Yerçekimi prensiplerine dayalı olarak kendi ağırlığıyla devridaim eden ve sadece temizlik amaçlı depolanan sıcak su üretimi için tasarımlanan, nominal çıkış gücü 6 kW'tan düşük cihazlar,
e) Üretimi devamlılık arz etmeyen, bir defaya mahsus olarak üretilen kazanlar.
f) Kojenerasyon üniteleri.
 
 
Seri olarak üretilen kazanların uygunluğu;  B modülüne göre kazanın verimliliğinin tip incelemesine ve  C, D ya da E modüllerine göre onaylı tipe uygunluk beyanına göre belgelendirilir. .
 
Yani Modul B belgesi tek başına yeterli değildir. Aşağıdaki belgelendirme alternatifleri kullanılabilir. 
 
Alternatif 1 : Modul B + Modul C
 
Alternatif 2 : Modul B + Modul D
 
Alternatif 3 : Modul B + Modul E 
 
Gaz yakıtları yakan kazanların verimliliklerine dair uygunluğunun değerlendirilmesinde, 5/5/2018 tarihli ve 30412 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik (2016/426/AB)’te belirtilen uygunluk değerlendirme prosedürleri kullanılır.
 
Modül seçimi nasıl yapılır ? 
 
Modül seçiminde en önemli etken , firmanızın üretim hacmi ve personel alt yapısıdır. Modul D ve Modul E kalite yönetim sistemi işletilmesini gerektirirken, modul C yönetim sistemi gerektirmez ancak onaylanmış kuruluştan tarafından ara testler yaptırılması gerekir. 
 
Modul D ve E arasındaki fark yönetim sisteminin kapsaması gereken proseslerdir.  Modul D için istenen yönetim sistemi üretim süreçlerini, Modul E daha çok nihai ürün üzerinde yürütülecek testler ve kalite kontrol işlemlerinin dokumante ve standardize edilmesini gerekli kılar.
 
Modül B : AT Tip İncelemesi
 
Modül C: Tipe Uygunluk
 
Modül D: Üretim Kalite Güvencesi
 
Modül E: Ürün Kalite Güvencesi