• 0531 620 20 02 / 0544 266 66 03
  • info@ulka.com.tr

MAKİNA EMNİYETİ YÖNETMELİGİ (2006/42/AT)

Makina emniyeti yönetmeliği makinaları, değiştirilebilir teçhizatı, emniyet aksamlarını, kaldırma aksesuarlarını, zincir, halat ve kayışları, sökülebilir mekanik aktarma tertibatlarını, kısmen tamamlanmış makinaları kapsar.
Değiştirilebilir techizat, emniyet aksamları, kaldırma aksesuarları, kısmen tamamlanmış makina ve makine tanımları için tıklayınız. 
İmalatçı veya yetkili temsilcisi, makinayı piyasaya arz etmeden ve/veya hizmete sunmadan önce;
 
-Makinanın temel sağlık ve güvenlik kurallarını sağlamak,
- Teknik dosyayı temin etmek, ( Teknik dosyanın içermesi gereken evraklar için tıklayınız.
- Özellikle talimatlar gibi gerekli bilgileri temin etmek, 
- Uygunluk değerlendirmesi için gerekli işlemleri yerine getirmek,
 
Yönetmeliğin Ek IV’ünde yüksek risk taşıyan makinaların listesi bulunur. (Liste için tıklayınız.)
 
Makinaların yönetmeliğin Ek IV’ünde yer almaması halinde, imalatçı veya yetkili temsilcisi, makina imalatındaki iç kontrollerle uygunluk değerlendirme işlemini uygular.
Ek IV’ünde yer alması durumunda ise nihai uygunluk değerlendirme işleminin bir Onaylanmış Kuruluş (Notified Body) tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Bu noktada iki modul seçeneği bulunmakla birlikte Türkiye’de genel olarak AT Tip incelemesi kullanılır. AT Tip incelemesinde Onaylanmış Kuruluş belgelendirmesinin yanı sıra imalatçı/üreticinin imalat iç kontrollerini gerçekleştirmesi gerekir.
 
 
AT Uygunluk Beyanını hazırlamak ,
 
- “CE” uygunluk işaretini makinaya iliştirmek ile yükümlüdür.
 
 
Makinanın başka hususlarla ilgili olarak, “CE” işaretlemesi öngören başka yönetmeliklerin kapsamına girmesi durumunda, “CE” işaretlemesi makinanın söz konusu başka yönetmeliklerdeki hükümlere de uygun olduğunu gösterir.
 
Bu Yönetmelik kapsamında yer almayan ürünler üzerine bu Yönetmeliğe göre “CE” işaretlemesinin iliştirilmesi uygunsuz işaretleme olarak kabul edilir.